DIY: IKEA HACK - BAR

Jaaah! Hij is eindelijk klaar! De bar die we maakten afgelopen oktober is deze week afgewerkt en mist nu alleen nog passende handgrepen. Maar daar hoef je niet op te wachten want vandaag deel ik met je hoe we deze bar hebben gemaakt en hoe je dit zelf kan doen.

Industriële keuken met DIY bar. Grijze keuken met marmerlook blad. De bar is gemaakt van IKEA METHOD elementen met daarop een OSB blad dat past bij de wanden van de keuken. Het appartement is licht en heeft mooie industriële elementen.

Alweer een blog?! Jazeker, leuk, je bent er weer bij! Sinds ik heb gekozen dit jaar lekker te doen wat ik leuk vind rollen de blogs uit te vingers. Dat komt even goed uit want ik heb weer een aantal leuke klussen achter de rug en die ga ik met je delen. Vandaag is de bar aan de beurt! Plof lekker op je bank en geniet van deze DIY blog!


In oktober 2021 trokken wij in ons nieuwe appartement. Natuurlijk had ik hiervoor al een hoop plannen gemaakt en nadat alle noodzakelijke dingen waren aangepakt kon ik beginnen. De bar, waar ik je over ga vertellen, begon in Sketchup iets kleiner als dat hij uit eindelijk is geworden. Hieronder zie je het verloop van het ontwerp.Ja leuk, zal je misschien denken, maar hoe ga je dan van een ontwerp in Sketchup naar iets echts? Dat is toch ook veel te ingewikkeld, een bar maken? Ik ben toch geen interieurbouwer of meubelmaker? Nee, ik ook niet en dat is helemaal niet nodig bij dit ontwerp.

Schets Bar met Maatvoering
Schets Bar met Maatvoering

Het geheim:

Ik gebruikte METOD Keukenelementen van IKEA als de kastjes en zo hoef jij dus geen wonder van een klusser te zijn om deze bar te maken. IKEA staat namelijk bekend om zijn makkelijk in elkaar te zetten meubels.


Wij kozen er voor om de witte uitvoering te nemen en deze later in de gewenste kleur te schilderen maar je kunt natuurlijk ook meteen een kleur kiezen die je aanstaat. LET OP: de achterwand van deze METOD kasten is niet mooi als achterwand. Dus je zal sowieso nog een keer aan de slag moeten met verf!


Je boodschappenlijstje:

Ik neem je even mee langs het lijstje met spullen die je nodig hebt om deze bar te maken. Natuurlijk kun je zelf aanpassingen doen als je wil. Denk aan kleur, materiaal of maten.


LET OP! Als je met de maten aan de slag gaat kan het constructief niet meer optimaal zijn. Zorg dat je dit bespreekt met iemand die verstand van zaken heeft! Dit boodschappenlijstje is volgens bovenstaande ontwerp.


LET OP! Noteer de maten van de planken (bij de stappen vermeld) Zodat je ze meteen op maat kan laten zagen bij de Hornbach!


STOP 1: IKEA

IKEA METOD KEUKENKASTJE

METHOD € 38,-

3 x Onderkast basiselement

60x60x80 cm


VEDDINGE € 23,-

3 x Deur, 60x80 cm


UTRUSTA € 9,-

3 x (2 st.) Scharnier, 95 °


UTRUSTA € 13,-

3 x (2 st.) Plank, 60x06 cm


SUBTOTAAL: €249,-


STOP 2: HORNBACH


TARROX € 9,75

4 x met rem, 100 KG


TARROX € 9,-

1 x zonder rem, 100 KG


OSB € 37,-

2 x Constructieplaat

2440x1220x18 mm


MDF € 17,89

1 x Plaat, 2440x1220x12 mm


MDF € 5,70

3 x Plaat, 1220x610x9 mm


VERF € 16,49

1 x 75 ml, zijdeglans

Laat deze mengen in een

kleur naar wens.


Denk ook aan schroeven etc.!


SUBTOTAAL: €173,48TOTAAL: €422,48
Stap voor Stap:

Wanneer je alle benodigde spullen in huis hebt kan je aan de slag. Het klusje moet in principe in een weekend geklaard zijn. Maar je kunt het ook net als ons lekker verdelen over meerdere dagen! Het is maar net wat je uitkomt.


STAP 1: De basis elementen

- 3x IKEA METOD kasten

- 1x MDF 180×61


Bij deze stap zet je de IKEA kastjes in elkaar. Hiervoor volg je natuurlijk de bijgevoegde beschrijving. Wanneer ze in elkaar gezet zijn gebruik je de MDF Plaat om de kastjes uit te lijnen. Voor je verder gaat moet je ze namelijk eerst aan elkaar verbinden. Zorg ervoor dat je ze op verschillende plakken met schroeven vast draait.


Top! Het lastige deel is achter de rug. De MDF plaat die je net als onderlegger hebt gebruikt ga je nu bevestigen aan de ONDERKANT, deze zorgt ervoor dat de kastjes niet gaan verzakken onder het gewicht wat er in komt te staan. Doe dit ook met schroeven op verschillende plekken langs de kant.


STAP 2: De deurtjes

- 3x IKEA VEDDINGE Deurtjes

- 3x IKEA UTRUSTA Plankjes

- 3x IKEA UTRUSTA Scharnieren


Om zo het blad goed te uit te kunnen lijnen is het belangrijk dat je eerst de keukenkastjes verder afmaakt. Bevestig dus eerst de plankjes en deuren aan de kastjes! Ook hiervoor volg je de bijgevoegde handleiding van IKEA.


STAP 3: Het Blad

- 1x OSB 240x 100

- 1x OSB 83X100


De bar begint langzaam vorm te krijgen. Begin met het grootste stuk OSB. Deze gebruik je voor de bovenkant. Lijn deze uit met de deurtjes en een zijkant. 2 zijden zullen dus vrij zijn. Bekijk waar nodig nog even de tekening! Wanneer deze uitgelijnd zijn kun je met behulp van de ijzeren strips van de IKEA kastjes het blad bevestigen aan de kastjes.


Dan is het tijd om de Kleinste OSB plaat aan de zijkant te bevestigen. Om deze op de juiste hoogte te krijgen (en houden) tijdens het aandraaien van de schroeven kan je het beste even wat boeken onder de plaat zetten! Zorg ervoor dat deze mooi uitlijnt aan de bovenkant en aan de kant van de deurtjes! Draai de schroeven van de binnenkant uit zodat ze niet in het zicht zitten.STAP 4: Afwerken

- 3x MDF 80×60

- 1x Verf 75ml


De laatste loodjes. Ik had het er al even over dat de achterkant van de kastjes niet heel mooi waren. Daarom ga je nu de 3 planken tegen de achterkant schroeven. Als het goed is heb je nog een overstekend stuk hout aan de achterkant waar deze plank op kan leunen. Zet de planken hier 1 voor een tegenaan en schroef ze vast.


Het is tijd om te schilderen. Wij hebben er voor gekozen om alles in de kleur van de keuken te schilderen. maar wees ook niet bang om een ander kleurtje te kiezen. Plak alles netjes af en dan ben jij zo goed als klaar met je DIY bar!


EXTRA STAP: Optioneel

- 4x Hoekprofielen


Constructief kan het zijn dat je blad op sommige plekken omhoog komt of doorhangt. Dit kun je oplossen door wat hoekprofielen te bevestigen. Zo blijft alles netjes op zijn plaats en kun jij ongestoord aan je bar hangen!Klaar!

Jij hebt nu je eigen bar gemaakt! Wie had dat gedacht! Zo zie je maar dat klussen niet moeilijk hoeft te zijn als je het maar slim aanpakt. Deel je het resultaat even in je verhaal, tag me even, ik vind het super om te zien hoe jij het hebt gedaan!


Voor meer van deze DIY projecten kun je terecht op mijn Instagram @tamar_dekroon_interier

7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven