VERBOUWEN MET: MATHIJS & MILOU


Hier is dan de tweede 'verbouwen met...' blog! Dit keer kijken we naar de verbouwing van Mathijs en Milou. Dit is hun 3e verbouwing, voor een beetje klussen zijn ze dus niet bang!


Ik zal Mathijs & Milou eerst aan je voorstellen. Milou & Mathijs zijn al 7 jaar samen en ze vertelt met trots dat ze rasechte Enkhuizers zijn. Ze wonen hier dan ook graag, samen met hun dochter (Benthe). Mathijs werkt als zzp'er en doet financiële boekhouding en Milou is juf op een kleutergroep. Hierdoor hebben ze in de vakanties tijd voor mooie reizen naar het buitenland. Milou verteld dat hun bijzonderste reis naar IJsland was en dat ze verder gek zijn op Denemarken. Hier heeft ze voor haar studie een tijdje gewoond, Mathijs kwam haar daar vaak bezoeken en zo hebben ze samen het land ontdekt. De Scandinavische stijl willen ze daarom graag terugbrengen in hun interieur.


Op zoek naar een nieuwe woning waren Mathijs en Milou niet. Met de eisen die ze hadden en de hoge huisprijzen was een zoektocht ook niet makkelijk geweest. Ze woonden toen in een nieuwbouwwijk in Enkhuizen. Op een dag maakten ze een wandeling door de binnenstad, Milou was op dat moment hoogzwanger waardoor ze hun rondje wat moesten inkorten, toen ze door een heerlijk rustig straatje liepen met uitzicht op de vestingmuur. Aan het einde van de straat stond een te koop bord in de tuin. Milou vertelt dat ze samen met Mathijs naar het einde van de straat was gewaggeld, de omgeving hadden geobserveerd en besloten om even binnen te gluren. Waarop ze elkaar lachend aankeken en niet veel later een bezichtiging besloten te doen.Milou vertelt: "Het huis stond al een tijdje leeg, dit kon je ook aan alles merken. Net als dat je kon merken dat de vorige bewoners er ruim 40 jaar in hadden gewoond en dat er weinig aan gedaan was in die tijd." Maar zij zagen meteen de mogelijkheden en alles voelde goed. Ze lieten voor de zekerheid een kennis met wat meer verstand van bouwkunde even een kijkje nemen om te checken of hun plannen haalbaar waren en later hebben ze een bod uitgebracht.


De zwangerschap heeft haar wel de nodige spanning opgeleverd in dit proces. De hormonen maakten het soms lastig om helder en rustig na te denken. Ze was dan ook helemaal in de wolken toen het bod geaccepteerd werd en er met begrip werd omgegaan met de situatie rond de zwangerschap. Milou was namelijk over 2 weken uitgerekend (begin november) en ze hebben de sleuteloverdracht kunnen plannen in januari.


Het to-do lijstje

"5 maanden klussen stonden er op de planning want in juni wilden we er graag in" vertelt Milou. Hiervoor hadden ze best veel klussen op het lijstje staan:

 • Keuken bij de woonkamer betrekken

 • Dus ook een nieuwe keuken

 • Nieuwe vloer met vloer verwarming

 • Berging aanpakken (isoleren en betegelen)

 • Het toilet (BG) en de badkamer (1e)

 • Indeling 1e verdieping aanpassen

 • Kamer van Benthe op 2e verdieping


De indeling op de 1e verdieping krijgt een flinke make-over. De badkamer wordt vergoot door de kasten in de slaapkamer ernaast er bij te betrekken. Als tweede worden er twee slaapkamers (1 aan de voorkant en 1 aan de achterkant) samengevoegd tot de slaapkamer van Mathijs en Milou.

Plattegronden van de woning


Goede hulp

Het klussen hebben zo veel mogelijk zelf gedaan met hierbij hulp van de vader van Mathijs. "Hij is gepensioneerd timmerman, hoofdtimmerman volgens mij en kan vrijwel alles" vertelt Milou "Die twee rechterhanden heeft Mathijs van geen vreemde". Zijn vader zorgde ook voor een goede planning, gaf hoeveelheden voor materialen aan en voerde zelf veel uit. Door zijn aanwijzingen hebben we veel kunnen helpen en ondersteunen.


Bij het slopen en schilderen hebben Mathijs en Milou hulp gehad van hun vrienden. Zij hadden vaak beschikking tot apparatuur die de uitvoering makkelijker maakte. Zoals het slopen van de muur en de houten balklaag in de vloer. "Er zijn heel wat ritjes met de aanhanger gemaakt om alles uit huis te krijgen". Waar ze ook erg blij mee waren was een vriend die ze heeft voorzien van een stalen ligger en deze ook heeft gemonteerd in huis. "Met een liftje en wat spierballen natuurlijk!"


Voor zaken als de elektra, aanleg van vloeren op de BG en installaties hebben ze wel hulp ingeschakeld van experts. Ze hebben hierbij wel een hoop voorwerk gedaan, wat ze een hoop geld heeft bespaard.Milou over de Samenwerking: "De Samenwerking verliep over het algemeen goed. Daar heeft de planning en duidelijke communicatie enorm bij geholpen. Soms moet je wel eens ergens achteraan bellen, maar over het algemeen was er altijd vlot een oplossing." Ze geeft ook aan dat het fijn was dat haar schoonvader al met veel vakmannen had samengewerkt, zo weten ze wat ze van elkaar kunnen verwachten.


De keuken

Over de muur in de keuken waren ze het snel eens, deze moest eruit. Hierdoor zou er veel meer licht ontstaan en konden ze voor een donkerdere keuken kiezen. "In het vorige huis hadden we een witte keuken, ook mooi, maar we wilden wat anders" zegt Milou. Haar Pinterest moodboard mocht helemaal tot leven komen. Dat betekende een grijze keuken, greep loze kasjes een een Quooker kraan. "Gelukkig was alles net op tijd leverbaar, we hoefden maar één avond uit eten!"


Neem een kijkje op de Pinterest borden van Milou!


De Badkamer

Voor de badkamer is het plan wel een paar keer verandert. Het uitgangspunt was een grotere badkamer, maar dit had grote gevolgen voor de rest van de indeling. Maar hier zijn Mathijs en Milou uiteindelijk goed uitgekomen met zijn tweeën.


"Lang leven Pinterest, Floorplanner en Instagram voor alle mooie ideeën!"

Ook bij de badkamer kwam Pinterest weer aan bod. Hier werd het volgens Milou uiteindelijk wel een beetje een gevalletje 'door de bomen het bos niet meer zien'. Het heeft ze veel geholpen dat ze bij een winkel terecht konden om even te zien en te voelen. Dingen samen zien als een geheel is erg waardevol geweest.


Het resultaat van de keuken & de badkamer


Slim omgaan met budget

Toen ik Milou vroeg hoe ze zijn omgegaan met het budget kreeg ik een antwoord waar je als lezer veel aan hebt. Ze hebben namelijk voorafgaand samen hun plannen en verwachtingen besproken. Op basis daarvan heeft Mathijs een schatting van de kosten per ruimte gemaakt. Hierdoor hebben ze een groot deel van de kosten op kunnen nemen in het bouwdepot. Zo hebben ze minder eigen geld uit hoeven geven. "Toch fijn zo'n man die handig is met cijfers!"


Daarnaast hebben ze hun netwerk gevraagd of ze apparatuur konden lenen. Zo hoefden ze dingen vaak niet te huren. Wat nog een voordeel was voor Mathijs en Milou was dat Mathijs toen nog bij een houthandel werkte (wel in de administratie) en daardoor dus personeelskorting kreeg. "Er ging nogal wat hout doorheen met nieuwe muren, dus dat was ook een meevaller." En de broer van Mathijs heeft ze de keuken geleverd dus ook hier hebben ze een leuke korting kunnen krijgen.
"We hebben wel uren gespeurd op internet naar mooie prijzen!"

Een van de keuzes die ze maakten i.v.m. het budget waren de stalen deuren met glas (je kent ze wel), deze maar dan van hout. "Scheelt enorm in prijs en 'de look' is hetzelfde." vertelt ze.


Even terug kijken

Milou geeft aan niet heel veel anders te willen doen, Voornamelijk wat kleine dingen als een stopcontactje hier en daar en de verdeler van de vloerverwarming rechtstreeks naar de CV (i.v.m. stookkosten). Een echte meevaller was het schuimbeton dat sneller als verwacht beloopbaar was. "Zo hoefden we niet door de prut of 1 meter omhoog te klimmen naar de trap."


Er waren volgens Milou wel echt 2 tegenvallers. De eerste was dat er een sloot had gelopen waar het huis was gebouwd. Hierdoor was de voorgevel van hun woning 7 centimeter verzakt en voor er beton gestort mocht worden moest de grond helemaal droog zijn. Dit heeft ze dus heel wat werk gekost. Als tweede was het plafond beneden echt geen pretje. Mathijs en Milou dachten dat ze het afwerklatje tussen de balken en de plafondplaat te kunnen verwijderen, maar hier bleef een kier achter. Om dit vervolgens netjes af te werken moesten ze een hoop gipsplaten precies op maat maken. "Zoals ik al zei een oud huis, dus scheven muren." Dat was een enorme klus. Laat staan de voorbewerking voor de stukadoors.


Milou heeft tijdens de verbouwing wel moeten leren om haar dochter 'los te laten'. Benthe ging namelijk naar een van hun ouders wanneer er geklust werd in het weekend. "ik kreeg hier regelmatig op de dag foto's van toegestuurd. Toch altijd wel fijn ook al is ze in goede handen."


Dansen en zingen

"Dat Benthe niet bij mij was betekende voor mij dat ik moest kolven. Geen probleem, maar ik ben zo iemand die vergeet dat er werklui komen of nog rondlopen." Waarop Milou verteld dat zichzelf dan gerust stelde met de volgende woorden: "Dit is normaal, blijf gewoon oogcontact maken, Die mannen hebben ook een goede dag nu." Vergeten dat ze niet alleen is kwam regelmatig voor bij Milou, zo zingt ze bijvoorbeeld graag, met of zonder radio. Waarop haar schoonvader als hint de radio maar aan zette. Maar bij zingen alleen bleef het niet, ook de voetjes gingen regelmatig van de vloer. Ook dat heeft regelmatig voor gelach gezorgd.


Milou kijkt er naar uit als de tuin straks wat groener is. Dus daar hoort heerlijk van het zonnetje kunnen genieten ook bij. Ze wonen nu met veel plezier in hun nieuwe huis maar het zijn nu nog de laatste puntjes die het helemaal afmaken. "Maar ze zeggen niet voor niks dat een eigen huis nooit af is. Wij zijn voorlopig nog wel zoet."Voor we de blog afsluiten heb ik Milou nog even gevraag of ze tips heeft voor jullie als lezer van de 'Verbouwen met...' blog.


TIPS VAN MILOU:

 1. Verwachtingen uitspreken: Als je gaat samenwerken met vakmensen wees dan duidelijk in wat je van elkaar verwacht. Zowel qua aanwezige apparatuur, materialen of ruimte. Vraag ook of je voorwerk of nawerk kunt doen of ter plekke aanwezig moet zijn voor eventuele hulp.

 2. Vooruit denken: Als andere jouw komen helpen kun je ze gericht taken geven en heb jij alles al voor hen klaar qua materialen. Wel zo handig.

 3. Online onderzoek: er komen altijd onvoorziene kosten om de hoek kijken.

 4. Map met materialen per ruimte: Verken online alvast of je plannen ook verkrijgbaar zijn en voor welke prijs. Als je dan gaat rondvragen voor materialen kun je ook aangeven wat het ergens anders bijv. kost. Zo kom je vaak samen tot een mooie deal.

 5. Zorg voor jezelf en anderen: Neem echt even die koffiepauze, eet een broodje en verwen jezelf soms in de avond met wat ‘makkelijker’ eten. Hou de pauzes efficiënt, dan kun je daarna weer door bikkelen.

 6. Nieuwsgierige mensen: Heel lief dat veel mensen nieuwsgierig zijn naar de vooruitgang in het huis. Maar geef gerust aan dat ze zichzelf bijv. mogen rondleiden (als ze vaker zijn geweest). Ik kon het ook altijd heel erg waarderen dat mensen kwamen kijken, maar sommige dingen moesten af. Als je dit uitspreekt hebben ze hier echt wel begrip voor.

 7. Vergeet niet te genieten: Geniet en kijk soms eens bewust hoe ver je al bent gekomen. En een dagje wat minder opgeschoten? Denk dan vooral aan het eindresultaat. Soms loop je tegen iets aan, maar het is vaak beter om iets meteen aan te pakken dan later. Nu zit je in die flow. Als je er in woont doe je toch minder snel iets. Wat klaar is, is maar klaar.

Vond je het leuk om deze 'verbouwen met...' blog te lezen of wil je zelf een verhaal delen over jouw verbouwing? Laat het me even weten via een DM!


Volg de verbouwing van Mathijs & Milou op Instagram! @bijdeschoonemannen


23 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven